ALGUNS ACLARIMENTS SOBRE L’APLICACIÓ DE L’ERTO A L’AFA PINETONS

Ens consta que algunes famílies han exposat públicament dubtes i crítiques sobre la decisió de l’AFA de compensar amb un complement salarial del 30% els treballadors afectats per l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació que s’ha hagut de presentar a causa de l’aturada total de l’activitat lectiva per culpa de la crisi sanitària derivada de la Covid-19. Per això, aclarim:

1.- Si s’ha decidit fer aquest pas és perquè el Departament d’Educació s’ha compromès a compensar a través d’una línia de subvencions públiques els esforços de tresoreria que hagin de fer empreses i entitats gestores de serveis vinculats a les escoles per garantir o bé el manteniment dels llocs de treball o bé la compensació salarial en cas de presentar un ERTO, que és el nostre cas. Aquesta voluntat de la Generalitat es va publicar el passat 2 d’abril. Podeu consultar el document aquí https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/383775/educacio-indemnitzara-economicament-empreses-menjador-transport-escolar-assumira-complement-salarial-dels-treballadors-dels-menjadors-cas-erto. Això vol dir que ara l’AFA avança els diners per garantir que els professionals que s’han quedat a l’atur no perdin poder adquisitiu. Aquests diners després seran reclamats a la Generalitat un cop es publiquin les bases de la subvenció, i això no serà fins que no s’acabi l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol en el Reial Decret 463/2020.

2.- La decisió no és gratuïta i sense fonament. Es basa en l’estudi detallat que han el·laborat les nostres assessores en comptabilitat, tresoreria i administració laboral i en el qual es fa una anàlisi de l’estat de comptes, despeses previstes i ingressos actuals o futurs. Només tenint una radiografia general de com estem ara i com estarem d’aquí uns mesos podíem decidir amb valors tangibles si es podia pagar el complement salarial o no. En tot moment hem estat acompanyats per experts professionals en la matèria que ens han facilitat tota la informació necessària. En el següent quadre podeu consultar el document resum en el quan hem basat la nostra decisió.  Veureu que, fins i tot pagant aquest complement salarial i suposant que no tornem a tenir cap ingrés nou en el que resta de curs, quedaria prou liquiditat per assumir les despeses necessàries per arrencar el curs vinent sense deutes i amb l’esperança posada en què la Generalitat compleixi la seva paraula i poguem recuperar els diners que ara abonarem als treballadors que han quedat a l’atur.

3.- Pel que fa els detalls de l’ERTO, dir-vos que s’ha aplicat a 34 treballadors entre personal de cuina, monitors de menjador i lleure i talleristes d’extraescolars. Només dues persones han quedat fora d’aquest Expedient: un coordinador de monitors, que està assumint des de casa les tasques administratives que es deriven de l’activitat de l’AFA (remeses de rebuts, documentació de beques, factures de proveïdors…) i una coordinadora que està de baixa maternal.

4.- Com veureu al document que us hem adjuntat al punt 2, el complement salarial del 30% per aquestes 34 persones suposa una despesa de 20.326€. Segons el Col·legi Oficial de Graduats Socials, aquest complement salarial no cotitza la Seguretat Social, per tant, suposa menys despesa per a nosaltres.

5.- Sobre si una entitat com la nostra ha d’assumir despeses que no assumeixen ni les grans empreses, dir-vos que la diferència entre elles i nosaltres és el concepte: ells son una empresa, nosaltres no. Som una entitat amb un projecte social. El nostre objectiu no és guanyar diners, ni passar comptes amb accionistes, ni repartir dividends ni quotes de benefici. És invertir en un projecte col·lectiu i prioritzar les persones. I els professionals de l’AFA són persones. Penseu que un 90% dels sous que paguem no superen els 900 €, per tant, si aquest sou ara es veu minvat al 70%, feu números i treieu les vostres pròpies conclusions. Amb el greuge afegit que probablement no cobraran la primera prestació fins al mes de maig. I, insistim, amb el compromís de la Generalitat d’abonar aquest esforç que estem fent moltes entitats com la nostra.

6.- Aquesta decisió ha estat aprovada per unanimitat per la Junta Ampliada de l’AFA, és a dir, l’organisme que formen la Junta Gestora més un representant com a mínim de cada comissió. La decisió es va prendre en una reunió celebrada telemàticament el passat 9 d’abril i amb la participació de 15 membres de l’AFA.

7.- Alguns lamenteu que no s’hagi celebrat una Assamblea per prendre una decisió d’aquestes característiques. Però la necessitat de prendre decisions amb celeritat, la incertesa de la situació i les dificultats per poder trobar-nos garantint l’assistència de tothom qui volgués (telemàticament, és clar) no ho han posat fàcil. Per això, considerem que la decisió de la Junta Ampliada és legítima en base a les competències que els són atorgades als Estatuts de l’AFA. En tot cas, ens comprometem a retre comptes amb l’Assamblea quan es normalitzi la situació.

8.- En cap moment s’ha dit que aquesta despesa acabi repercutint en les famílies. No s’apujarà el preu de la quota de soci, ni el preu de l’acollida ni tampoc del lleure per compensar aquests diners. Si feu un cop d’ull al document de comptabilitat que us hem adjuntat, aquest pagament es pot assumir sense tensionar la tresoreria.

9.- I per últim, us animem a què ens feu arribar els vostres dubtes, crítiques i queixes a través del correu de l’AFA ampaelspinetons@gmail.com. Les opinions i comentaris vessats en grups de whatsapp poden acabar intoxicant la informació i generant versions distorsionades de la realitat. Estarem encantats de contestat tot allò que volgueu saber, sempre des de la transparència i amb la responsabilitat i confiança que heu dipositat en nosaltres.

Atentament.

AFA ELS PINETONS

2 comentarios en “ALGUNS ACLARIMENTS SOBRE L’APLICACIÓ DE L’ERTO A L’AFA PINETONS”

 1. Hola, me gustaría saber si tendremos la posibilidad de casal de estiu en el mes de julio,
  Dependiendo como vaya todo!
  Gracias
  Un saludo

  1. Hola Vanessa,
   El Casal está proyectado, definido y en preparación. De hecho, se está trabajando en él des de enero. Pero también es cierto que las circunstancias han cambiado radicalmente y ahora mismo no sabemos como quedará todo con la crisis sanitaria. Por nuestra parte, la intención es ofrecer casal la última semana de junio y todo julio. Esperamos poder hacerlo realidad. Gracias!

Los comentarios están cerrados.