Les AMPA de Ripollet es preparen contra el Decret de menjadors

A finals de desembre, la Generalitat podria aprovar el nou Decret de menjadors escolars. Aquest preveu que la gestió dels menjadors passi a la Direcció Territorial d’Ensenyament, que podrà delegar-la als ajuntaments i consells comarcals. El canvi abolirà la contractació directa a través de les AMPA o AFA dels centres, fet que ha posat a moltes poblacions en alerta. En el cas de Ripollet, perjudicaria greument a les tres AMPA que gestionen menjadors.

Les AMPA gestionen els menjadors de les escoles Els Pinetons, Escursell i Martinet
Leandro Duque, de la Comissió de Menjadors de l’AMPA de l’Escola Escursell, ha explicat que el Decret els podria afectar molt negativament, perquè estan en procés de finalitzar les obres de la cuina. “Estem parlant d’un projecte de 50.000 euros i només ens falta que ens intal·lin el gas. Si el Decret entra en vigor, suposaria la cancel·lació del contracte i no sabem qui s’encarregaria de pagar el que queda de l’import”. A més, ha mostrat preocupació per la gestió d’aquest equipament: “L’empresa que teníem abans tenia una sèrie de problemàtiques que no ens comunicava i el projecte de la cuina ha de servir perquè es cuini tot el menjar a l’escola. Volem garantir que els nostres fills tinguin una alimentació adequada i lluitarem perquè ens deixin gestionar-ho”.

Marco Béjar, president de l’AFA de l’Escola Pinetons, ha qualificat el Decret d'”autèntic drama”, especialment per aquelles associacions que gestionen els menjadors de forma directa. “Nosaltres tenim 27 monitors per 310 alumnes de menjador, i quatre cuiners. Vam començar des de zero ara fa quatre anys, però haver construït aquest model a poc a poc, ens ha permès oferir un servei d’acollida, activitats extraescolars, i ara un casal, totes gestionades per nosaltres. Si es fa efectiu aquest Decret, tot se n’anirà pels aires”.

Béjar també afirma que des de l’AFA Pinetons veuen necessària la ILP per assegurar que es gestioni bé el servei de menjadors o perquè el nou Decret acomodi els models de gestió ja establerts, ja que es tem que el servei “s’atorgui a macrocompanyies que no conceben el menjador més enllà de l’alimentació”. Per fer-ho efectiu, l’AFA Pinetons s’ha afegit a la Coordinadora SOS Menjadors Escolars Públics, un conglomerat d’AMPA/AFA, organitzacions com la Xarxa de Consum Solidari, el sindicat de docents USTEC, la plataforma Escoles Bressol Indignades i Justícia Alimentària a Catalunya.

Futures actuacions
SOS Menjadors organitza accions de protesta, a més d’assessorar associacions locals per aconseguir el suport del seu govern local. Béjar ha comentat que encara s’està preparant una moció, però que ja han parlat amb el regidor d’Educació, Oriol Mor, perquè es debati la questió a l’Ajuntament. Una vegada s’hagi redactat i presentat, Béjar afirma que començaran les mobilitzacions a Ripollet.
La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (FAPAC) i el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, han convocat una concentració el pròxim dissabte, 17 de novembre, a les 11 h, a la Ronda Universitat de Barcelona, per reivindicar que s’atorgui el 6% del PIB a l’educació, en comptes del 2,04% actual.

Ref.InfoRipollet