PROJECTE SERVEI DE MIGDIA
Comissió Menjador i Acollida
EL SERVEI DE MIGDIA A PINETONS
La complexitat de resoldre el difĆcil trencaclosques que suposa compaginar vida laboral i vida familiar, fa que oblidem que la conciliació Ć©s una reivindicació justa i raonable, Ć©s un dret dels treballadors i treballadores i sobretot, un dret dels infants: el de crĆ©ixer tenint una vida familiar on desenvolupar les seves capacitats.
Són necessĆ ries autĆØntiques mesures de conciliació laboral i familiar mĆ©s enllĆ de beques de menjador i excedĆØncies amb data de caducitat, calen mĆ©s i millors baixes de maternitat i paternitat, de lactĆ ncia, reduccions de jornada, racionalitzar horaris, fer-los mĆ©s flexibles i, sobretot, Ć©s imprescindible que es produeixi en tots i totes, un profund canvi de mentalitat, si no Ć©s per trobar plegats la solució (en mans dāinteressos i decisions polĆtiques i empresarials) almenys per afrontar com a societat la gestió del benestar dels nostres infants.
Als centres educatius sāhan generat recursos per conviure amb aquesta situació (acollides matinals, menjadors escolars, activitats extraescolars….), però sovint sense donar-li tot el valor que aquest temps es mereix: es facilita la conciliació dels horaris laborals amb la vida familiar i es cobreixen les necessitats dāalimentació, dāhigiene i de descans dels infants però Ć©s imprescindible que, en aquest temps, tambĆ© es cobreixin les seves necessitats afectives i emocionals, oferir als nens i nenes un ambient cĆ lid, ric i estimulant, estable i segur on puguin desenvolupar-se integralment.
Paulatinament, en el cas concret dels serveis de menjador, sāha pres consciencia de la necessitat dāinstalĀ·lar cuines a les escoles, dāelaborar in situ els diferents plats del dia, dāoferir un menĆŗ equilibrat i saludable pautat per nutricionistes per oferir un Ć pat digne i de qualitat als nens i nenes.
Ćs imprescindible que aquest gran avenƧ en la dignificació dels serveis de menjador escolar vagi acompanyat del reconeixement i la reivindicació dāaquest temps i aquest espai com a plenament educatius dins el marc del lleure, per tal de sumar forces i fer millor, mĆ©s enriquidor i gratificant a tots els nivells aquests temps de vida dels infants.
Lāescola pĆŗblica els Pinetons es defineix com una institució que vetlla pel desenvolupament integral dels infants durant tots els moments al llarg de la jornada escolar, assumint el compromĆs i la responsabilitat de garantir qualitat i coherĆØncia amb el seu projecte educatiu en tots els serveis que com a escola pĆŗblica pot oferir, en aquest cas el temps de migdia i el servei de menjador.
Considera aquest temps plenament educatiu i tan importants les vivĆØncies i els aprenentatges que hi fan el infants com els que assoleixen durant la resta de temps dāescola, per tant, els plantejaments educatius de la franja del migdia, de lāEspai de Menjador, sāhan de fonamentar i han de seguir els criteris, opcions i accions que es desprenen del Projecte dāEscola, amb un contingut pedagògic fruit de la reflexió i com a resposta a les necessitats del infants.
AixĆ doncs, el Projecte Educatiu de Menjador (PEM) Ć©s un recull dāallò que es considera essencial pel que fa a objectius, aspectes formals organitzatius, maneres de fer i responsabilitats de les persones implicades en lāestona de menjador i temps del migdia, la brĆŗixola que ha de guiar les actuacions de lāequip de monitors de lāEspai de Menjador, una eina indispensable per funcionar amb intencionalitat educativa i coherĆØncia amb el Projecte dāEscola.
Ćs la nostra responsabilitat, de lāequip de monitors, i tambĆ© de lāequip de mestres i de les famĆlies, fer dāaquest temps de lleure, un temps de qualitat, que mai serĆ , ni ho ha de pretendre, un substitutiu de lāesfera familiar, i que ha de significar una continuĆÆtat en el creixement personal dels nens i nenes, un temps ple de caliu emocional i dāoportunitats per gaudir, aprendre, compartir, crear….
Ara cal treballar per cercar noves i millors maneres de participació de les famĆlies dels infants en la construcció dāaquest temps de lleure educatiu tant com sigui possible: cal que tinguin coneixement del que mengen i encara mĆ©s, del que viuen els seus petits a lāEspai de Menjador i cal que es responsabilitzin de garantir que les accions educatives que sāhi porten a terme són les adequades, ja sigui com a membres de la Comissió de Menjador i tambĆ© a tĆtol individual. Es fa necessari un esforƧ compartit i la complicitat entre famĆlies, equip de monitors, mestres i tambĆ© els infants, en la recerca de vies de comunicació i participació en aquest espai de temps de vida, per compartir, construir i fer crĆ©ixer plegats aquest projecte.
Per altra banda, totes les persones vinculades a lāEspai de Menjador poden fer totes aquelles propostes de millora que creguin convenients i que es canalitzaran a travĆ©s de la Comissió de Menjador del Consell Escolar, doncs aquest no Ć©s, ni ho pretĆ©n, un procĆ©s ni un projecte tancat.
Aspirem a la persona:
- AMB VOCACIĆ DE SER SUBJECTE ACTIU: doncs no es tracta de tenir mĆ©s sinó d'Ć©sser mĆ©s, dāaprendre a ser, conĆØixer, viure i
conviure, construir... - SOLIDĆRIA i IMPLICADA amb el seu ENTORN: que opti per equilibrar les seves perspectives de progrĆ©s personals amb les del seu entorn social, respectant i tenint cura de lāentorn natural i participant activament de la realitat que lāenvolta.
- MOTIVADA i COMPROMESA: amb el seu procĆ©s de creixement personal i amb de la comunitat, decidida a conĆØixer i desenvolupar les seves potencialitats com a Ć©sser lliure, actiu i crĆtic i capaƧ d'acceptar i sobreposar-se al seus condicionaments personals.
- RESPECTUOSA: partidà ria de la llibertat de consciència i de pensament, capaç de construir relacions d'igualtat amb els altres, oberta a conèixer i enriquir-se de la diferència.
- REFLEXIVA I CRĆTICA: capaƧ de fer Ćŗs racional i crĆtic de la seva llibertat, capaƧ d'analitzar i qüestionar sense prejudicis els sistemes de valors socialment dominants i els mecanismes per mitjĆ dels quals es reprodueixen i es perpetuen.
- OPTIMISTA i CREATIVA: decidida a participar i impulsar el progrés social col·lectiu i contribuir a la construcció d'una societat nova, un projecte comú de futur, d'homes i dones més lliures i feliços.
Principis que han de guiar la intervenció educativa en el lleure de migdia:
- La transmissió de valors i actituds: promoure i fomentar un seguit de valors i actituds (que indiquen la interiorització dels mateixos) per tal de contribuir a lāeducació integral de lāInfant i no nomĆ©s que es distregui o trobi afeccions que li agradi fer durant el seu temps lliure.
- Descobrir a travĆ©s de l'acció: l'emoció Ć©s imprescindible per aprendre. Es recorda el es que sent, i això es converteix en experiĆØncia i en aprenentatge. AixĆ doncs, els valors es transmeten i sāaprenen fent-ne experiĆØncia , veient-los i vivint-los concretats en actituds i comportaments quotidians,expressats amb claredat i coherĆØncia i comunicant-los existencialment, essent exemple.
- L'acció entesa de manera lliure i humanista: lāInfant Ć©s el protagonista i qui dona sentit al fet educatiu i aquest s'adequa als seus interessos i necessitats, tenint sempre present les seves capacitats fĆsiques, cognitives i emocionals.
- Educar en la llibertat i per a la llibertat: A partir del respecte dels drets aliens i les obligacions de cada persona. Escoltar i respectar la veu de lāInfant i potenciar la seva autonomia i participació.
- La coeducació, sense discriminació ni diferenciació per motiu de sexe, rebutjant qualsevol tipus de discriminació i potenciar, al mateix temps, lāequitat, el respecte, l'enriquiment i l'amistat.
- Atenció a la diversitat: adaptar les condicions a la persona, ja sigui per motius culturals o derivades dāuna necessitat especĆfica, per tal que pugui dur a terme una vida autònoma, feliƧ i digna.
CONSTRUIR DES DE LāAUTONOMIA
Ćs necessari treballar lāautonomia personal dels infants i joves i lāautoregulació com a part del procĆ©s de descoberta dāun/a mateix/aĀ i com a base de la socialització i la convivĆØncia.
AMB ELS MATERIALS
Els tovallons i estovalles. Els dilluns cada infant portarĆ dins una bosseta de roba un tovalló i unes estovalles (marcades amb els seu nom ). a Infantil es retornarĆ a casa diĆ riament, a PrimĆ ria a final de la setmana. LāĆŗs de pitet o tovalló lligat al coll sāanirĆ substituint per un tovalló de roba normal. A 3 anys es farĆ servir estovalles quan es finalitzi el perĆode dāadaptació i es consideri que els infants estan preparats per parar taula.
Cistelles: els nens i nenes guardaran els necessers i les bossetes de roba (pel tovalló i les estovalles) dins les cistelles que trobaran a les classes en el cas dāInfantil, i al passadĆs de les diferents escoletes en el cas de PrimĆ ria, ells seran els responsables de portar-les al menjador i a la classe quan sigui necessari i de gestionar el seu contingut.
Necesser: Els nens i nenes que es queden a dinar a lāescola poden portar un necesser (marcat am el seu nom) amb una pinta i una mica de colònia, tambĆ© Ć©s opcional portar un raspall i pasta de dents (a partir de 5 anys). Es retornarĆ a casa els divendres.
- LlenƧols: els dilluns els infants de 3 anys portaran de casa, dins una bossa o motxilla petita, un llenƧolet per tapar-se i un llenƧol de sota per cobrir el llitet, i una manteta quan faci fred (tot marcat amb el seu nom), es retornaran a final de la setmana, tambĆ© es disposarĆ dāuna cistella a cada classe per guardar els llenƧols.
Llibres: tots els infants tindran la possibilitat de portar un llibre de casa (marcat amb el nom) per compartir amb la resta de companys durant lāestona del migdia i que durant el curs sāaniran retornant per tal dāanar renovant el fons comĆŗ de lectura.
AMB EL MENJAR
Quan es comenci a dinar, els infants, decidiran la quantitat de menjar que sāescudellaran al plat, sota la guia i lāorientació dels monitors i monitores, tenint en compte el tipus de menjar i lāedat dels infants. Han de menjar sols fent servir els estris adequadament, els infants comenƧaran a fer servir les gerres dāaigua a partir dels 4 anys i el ganivets a partir dels 5 anys, gradualment durant el 2n trimestre, els monitors els faciliten als infants quan mengen el 2n plat, i a PrimĆ ria seran ells mateixos qui gestionin aquest estri (excepte els infants de 1r, que no ho faran fins que els monitors responsables no valorin que estan preparats, desitjablement, duran el 1r trimestre), existint dos models diferenciats segons el grup dāedat, 1r i 2n fan servir ganivets de punta roma (els mateixos que a Infantil) i a partir de 3r ja poden fer servir ganivets de serra (per tallar la fruita com pomes, peres,... es faran servir estris especials, molts mĆ©s segurs, i sāanimarĆ als infants a menjar la fruita amb pell, sempre que sigui possible, si no fos aixĆ, els monitors ajudaran als infants a realitzar aquesta tasca si es considera que el nen o nena encara necessita suport per realitzar-la.
AMB EL TEMPS DE LLEURE
Durant lāestona de lleure del migdia els infants (excepte els infants de 3 anys, que fan migdiada) tindran lāoportunitat de triar entre fer activitats programades i tambĆ© de parlar amb els companys, passejar, jugar i, fins i tot, no fer res. Tant en educació infantil com a educació primĆ ria i secundĆ ria es programaran activitat diverses de dilluns a dijous, els divendres es farĆ joc lliure.
AMB Lā HIGIENE PERSONAL
Els infants es rentaran les mans abans de seure a taula, sempre que vagin al lavabo mentre duri lāĆ pat, i tambĆ© la cara desprĆ©s de dinar. TambĆ© hi ha lāopció (a partir dels 5 anys) de rentar-se les dents: els infants de 5 anys desprĆ©s de lāestona de lleure, al tornar a classe i els infants de PrimĆ ria i SecundĆ ria desprĆ©s de dinar.
CONSTRUIR DES DE LA PARTICIPACIĆ
LA PARTICIPACIĆ DELS INFANTS
Els infants han de comprendre les intencions del projecte i tenir-hi un paper significatiu, han dāestar informats i poder formular les seves aportacions al projecte, essent les seves opinions compartides amb lāequip de monitors i monitores i considerades seriosament treballant en tot moment per defugir dāuna participació simbòlica.
EN LES TASQUES COMUNITĆRIES
Cal que els infants es responsabilitzin de tasques dāorganització i funcionament relacionades amb el dinar, aquesta tasca de participació i colĀ·laboració Ć©s bĆ sica per tal que vegin que ells són la part central de lāactivitat.
Escriure llista menjador: Cada dia els infants elaboraran i facilitaran a la coordinació la llista de menjador de la seva classe (el format i el grau de supervisió de lāadult sāaniran adaptant als diferents moments evolutius i ritme dāaprenentatge de cada grup) i amb les quals sāelaborarĆ la quantitat de menjar necessĆ ria per tots els infants. Per tant, Ć©s molt important que les llistes siguin correctes, doncs són una eina indispensable pel bon funcionament de lāEspai de Menjador.
Parar taula i desparar taula: Els infants sāhan de responsabilitzar de parar i desparar taula, aquesta tasca diĆ ria els ajuda a entendre que cal participar en tot allò que fa referĆØncia a les tasques comunitĆ ries en les quals tots i totes hi formen part i sāha de colĀ·laborar per a que hi hagi un bon ambient.
3 anys: finalitzat el perĆode dāadaptació, els infants comenƧaran a parar la seva taula amb el suport del monitor/a (fins aleshores els/les monitores seran els responsables de parar taula, oferint plats diferenciats per a cada una de les menges, 1r i 2n Plat), gots, coberts i gerres per a tots els infants.
4 i 5anys: a les 12:15 els encarregats de parar taula (2 o mĆ©s infants per cada grup) repartiran (amb el suport dāun monitor/a) plats (diferenciats per a cada una de les menges, 1r i 2n plat), gots, coberts i gerres per a tots els companys i companyes
PrimĆ ria: a les 13:15 els encarregats de parar taula (un grup dāuna escoleta diferent cada dia) repartiran (amb el suport dāun monitor/a) plats (diferenciats per a cada una de les menges, 1r i 2n Plat), gots, coberts i gerres per a tots els companys i companyes
SECUNDARIA: Un cop hagin acabat de dinar cada infant recollirà el seu tovalló i estovalles individuals, els desaran a la seva bossa i a la seva cistella.
Neteja de lāespai: Els infants colĀ·laboren en la neteja i endreƧa del menjador, a mida que van acabant els infants sāhan de responsabilitzar de lāestat com ha quedat allĆ a on han dinat i endreƧar i netejar el que sigui necessari abans de marxar del menjador, tambĆ© lāespai on sāhagin netejat les dents, aixĆ com dels materials del pati i de lāEspai de Menjador que hagin utilitzat.
Llitets: Els infants de primĆ ria seran els responsables de preparar els llitets dels infants de 3 anys (posar els llenƧols els dilluns i els dies que sigui necessari i colĀ·locar-los a lāespai de dormitori mantenint lāordre que sāhagi establert), i preparar lāespai (baixar les cortines i treure possibles entrebancs) abans del inici de lāestona de migdiada i sempre amb suport dāun monitor/a (cada dia un grup dāuna escoleta diferent).
EN LES ACTIVITATS I TALLERS
INFANTIL:Poden colĀ·laborar en la preparació dāactivitats o petits projectes guiats pels monitors i monitores.
PRIMĆRIA: Poden preparar i dirigir un joc, una activitat o projecte en equip amb el suport i orientació dāun/a monitor/a pel mateix grup o per a un altre.
EN LA CONVERSA/ROTLLANA/ASSEMBLEA
Facilitar oportunitats i espais als nens i nenes perquĆØ puguin expressar-se i dialogar, per tal que visquin la participació com a tasca de compromĆs social per crear un projecte comĆŗ en una societat plural, preferiblement des de el consens i respectant sempre la identitat de les diferents persones, aprenent que la comunicació Ć©s un mitjĆ essencial per poder relacionar-nos i construir.
INFANTIL:Ā Que els nens i nenes puguin expressar a lāequip de monitors opinions i proposar idees i/o escollir entre diverses opcions, sobre les diferents activitats i pactes de convivĆØncia dins lāEspai de Menjador.
PRIMĆRIA I SECUNDĆRIA: Que els nens i nenes puguin formular i debatre amb lāequip de monitors els pactes de convivĆØncia, aixĆ com les conseqüències d'acomplir-los i expressar opinions al respecte i tambĆ© de les activitats realitzades dins el Menjador: proposar, defensar i argumentar lāelecció dāuna determinada activitat, la discrepĆ ncia davant alguna situació o pacte de convivĆØncia, aportar propostes de millora,...
LA PARTICIPACIĆ DE FAMĆLIES
Cal que les famĆlies coneguin les accions educatives i activitats que es porten a terme dins lāEspai de Menjador i que hi puguin participar tant com sigui possible, per enriquir el projecte i per afavorir que els infants reforcin el vincle entre Espai de Menjador i FamĆlia.
La informació que rebran les famĆlies tindrĆ diferents formats:
ā El menĆŗ mensual que es penjarĆ a la web de lāAMPA i fĆsicament als diferents suros informatius de lāescola
āUna graella penjada a la porta de cada grup dāinfantil on sāanotarĆ la informació pertinent relacionada amb lāĆ pat i el descans.
⢠Una reunió a inici de curs per explicar el projecte de menjador.
⢠Informació mensual als grups de 3 anys
⢠Informes durant el segon trimestre i a final de curs.
⢠Notetes puntuals a la motxilla o a la llibreta demanant materials i altres informacions sobre activitats concretes
ā¢Exposició anual amb fotografies dels grups de 3 anys i petita mostra de les produccions del infants de 4 i 5 any i PrimĆ ria als diferents tallers creatius de lāEspai de Menjador.
⢠Recull de fotos de les activitats realitzades i altres moments a lāEspai de Menjador a final de curs
CONSTRUIR DES DE LA SOSTENIBILITAT
Cal transmetre als infants valors i hĆ bits respectuosos amb el medi ambient, actuar amb sostenibilitat dins lāespai de menjador, a travĆ©s dāuna polĆtica i una filosofia de reducció, reutilització i reciclatge de residus i afavorint tambĆ© una polĆtica dāestalvi energĆØtic per tal que els nens i nenes prenguin consciĆØncia de la importĆ ncia i la necessitat dāaquestes actituds de desenvolupament sostenible per no deteriorar, encara mĆ©s, lāentorn natural aixĆ com la responsabilitat individual de tots i totes en la construcció dāun futur sostenible. Reduir els residus, tant per estalviar matĆØries primeres i energia com per protegir lāentorn natural, la salut i la qualitat de vida de les persones: no malbaratar paper, racionalitzar lāĆŗs de pintura, tenir cura dels materials,... Prioritzar la reutilització dels residus per desenvolupar les diverses activitats que es duen a terme dins lāEspai de Menjador. Separar i reciclar els diferents tipus de residu que es generen: paper i cartró, matĆØria orgĆ nica, plĆ stic i rebuig.
CONSTRUIR DES DE LA REFLEXIĆ PEDAGĆGICA
Ćs necessari que lāequip de monitors reflexioni sobre les estratĆØgies organitzatives i metodològiques i lāenfocament de la tasca educativa realitzada a lāEspai de Menjador, per tal que existeixi coherĆØncia pedagògica en relació al desenvolupament del Projecte Educatiu de Menjador i el Projecte dāEscola, per mantenir viva la construcció dāaquest projecte, per millorar, actualitzar, innovar i donar resposta a les necessitats dels nens i nenes
ELS INFANTS
La rĆ tio amb la qual es treballarĆ (dins i fora del menjador) serĆ de: ⢠3 anys: 1 monitor/a per cada 12 infants ⢠4 i 5 anys: 1 monitor/a cada 15 infants ⢠PrimĆ ria: 1 monitor/a cada 20 infants Els infants pertanyen a un grup i tenen un monitor/a referent, no obstant, per fomentar el intercanvi relacional entre monitors /es i els nens i nenes de diferents edats, tots estaran barrejats durant el temps de dinar i el temps de lleure (en tres grans blocs: 3 anys, 4 i 5 anys i PrimĆ ria), equilibrant la rĆ tio dāaquesta manera si fos necessari, i vinculant al monitor/a referent i grup nomĆ©s en els moment dāanar-los a buscar a la classe, a les assemblees i en el retorn a lāaula. Per tal que els infants dinin amb tranquilĀ·litat les taules han dāacollir entre 8-10 infants, com a mĆ xim i no Ć©s necessĆ ria la concentració del servei ( es poden establir torns diferents de 100-125 infants, com a mĆ xim). Ćs bo que els infants tinguin una zona assignada i amb taules i cadires adequades a la seva edat per dinar, tambĆ© cal que vagin canviant de lloc per afavorir les relacions en aquesta estona i sāha dāoferir sempre aquesta opció.
LāEQUIP DE MONITORS
El treball en equip Ć©s un pilar fonamental pel bon funcionament de lāEspai de Menjador, posant lāaccent en la cooperació entre el grup de monitors i monitores i la presa de decisions consensuada en un marc horitzontal de treball. Aquests elements contribueixen a generar un bon ambient de treball on la participació Ć©s present de manera habitual. Els monitors sāorganitzen segons les franges dāedat dels infants, formant equips de 2 o mĆ©s persones en relació a una escoleta concreta. No obstant, tot i ser responsables dāuna escoleta, els monitors han de ser referent, i tambĆ© responsables, de tots els infants, tant en el temps de lleure o de descans, com en el moment de dinar. Les reunions mensuals de lāequip de monitors i monitores, sota orientació de la coordinació, són lāespai per desenvolupar, aprofundir, debatre i fer un seguiment acurat de diferents eixos de lāacció educativa i construir entre tots i totes el nostre projecte de menjador a curt, mig i llarg termini. Aquest espai i la tasca que sāhi desenvolupa Ć©s tant important i necessĆ ria com qualsevol altre moment a lāEspai de Menjador Les reunions es distribueixen en tres formats: reunions per grup dāedat (3 anys, 4 i 5 anys i PrimĆ ria), reunions per comissions i reunions conjuntes (tot lāequip al complet). Existeixen tres comissions establertes, formades per monitors/es dels diferents grups dāedat i que, tot i fer tasques diferenciades, han de mantenir-se sempre en contacte i treballar buscant el consens entre elles. COMISSIĆ ACTIVITATS I TALLERS Responsable de planificar i executar totes aquelles activitats comuns a Infantil i PrimĆ ria (activitats de benvinguda, gimcanes, tallers dāambientació de lāespai, exposicions, jocs dāaigua...) o relacionades amb celebracions concretes (festa de comiat de 1r trimestre, Carnestoltes, Setmana del Foment de la Lectura, festa de final de curs...). secund COMISSIĆ PEDAGĆGICA Responsable de revisar que els plantejaments educatius i les accions que es duen a terme a lāEspai de Menjador es fonamentin i segueixin els criteris, opcions i accions que es desprenen del Projecte Educatiu de Menjador. Treballar en la seva aplicació i tambĆ© en la seva ampliació, sempre amb voluntat de millora i innovació: gestionant les propostes i aportacions dels infants, fent recerca, buscant recursos que nodreixin el projecte i lāomplin de major contingut. Tota aquesta tasca cal que quedi recollida per escrit i es comparteixi amb la resta de monitors i monitores, per tal dāafavorir la reflexió sobre la prĆ ctica educativa, cohesionar la tasca de lāequip i consolidar un discurs i una praxis comĆŗ i coherent entre tots els seus membres COMISSIĆ AUDIOVISUAL Responsable de recollir i gestionar tota la documentació en imatges que es generi a lāEspai de Menjador, classificar el fons fotogrĆ fic i editar els reculls de fotos que es faran arribar a les famĆlies a finals de curs, aixĆ com altres tasques relacionades amb el món audiovisual. COMISSIĆ DE SUPORT Quan sigui necessari, existeix la possibilitat de formar una comissió satĆØlĀ·lit per treballar en propostes i planificacions concretes en relació a alguna de les comissions, per aprofundir en temes determinats i/o com a tasca de suport a la comissió amb la que estĆ relacionada.
Els monitors i monitores són la figura de referència pels infants , els guien i els acompanyen, un model de conducta que ha de ser
referent, tant en el desenvolupament de les seves tasques i responsabilitats organitzatives lligades a lāespai de menjador, com en la seva intervenció educativa i/o en el desenvolupament de tallers i activitats.
A lāestona del dinar i temps del migdia, lāequip de monitors tindran una actitud tranquilĀ·la i respectuosa, parlaran sempre en catalĆ i amb un to de veu relaxat i agradable, essent propers i afectuosos amb els infants, escoltant-los activament i establint diĆ leg en positiu amb ells davant del conflicte, mostrant empatia i evitant caure en actituds autoritĆ ries i prĆ ctiques directives i contrĆ ries al Projecte dāEscola, tant en el moment de lāĆ pat com en el temps de lleure (forƧar als infants a menjar, no permetre als infants descobrir i investigar per ells mateixos, cridar, castigar,…).
Dāaltra banda tambĆ© ha de mostrar una actitud dinĆ mica, alegre i positiva, observar la realitat, saber llegir la necessitat de cada moment concret i ser capaƧ dāadaptar la intencionalitat de seva actuació per tal dāarribar a cobrir les necessitats de cada infant.
Normalment Ć©s difĆcil que una relació directa monitorāinfant sigui bilateral. El monitor o monitora Ć©s mĆ©s gran, tĆ© mĆ©s experiĆØncia, domina millor el llenguatge… en definitiva, Ć©s mĆ©s capaƧ de portar al seu terreny les diferents situacions i els infants no hi poden intervenir plenament i això fa que la relació tendeixi a ser unilateral. Els grup, lāactivitat, el joc espontani i el quotidiĆ seran els instruments a disposició de lāequip de monitors per tal que la relació educativa esdevingui mĆ©s recĆproca i sigui una interacció entre
persones, que les transformi globalment.
TASQUES DEL MONITORS/ES
Lāequip de monitores i monitors de lāEspai de Menjador tenen les següents tasques a desenvolupar durant lāestona de dinar i dormir i durant les activitats de descans i esbarjo.
- Recollida dels infants a les classes: Els monitors i monitores recolliran als infants a les classes, a les 12ā20 a Infantil i a les 12ā30 a PrimĆ ria.
Els monitors i monitores han dāestar atents de que tots els infants hagin agafat el material necessari i/o lāhagin posat a la cistella corresponent, aixĆ com abrics, gorres, cremes solars, etc... abans de sortir de la classe i tambĆ© saber quants infants formen el grup.
Lāacompanyament dels infants, de les classes al menjador en el cas dāInfantil, o de les classes al pati en el cas de PrimĆ ria, sāha de fer caminant amb tranquilĀ·litat, sense corredisses i sense agafar-se un darrera lāaltre ni fent files.
Cal tenir present que la sortida Ć©s a les 12ā30, a Infantil sāha evitar que coincideixi amb lāentrada de les famĆlies i a PrimĆ ria cal que els monitors surtin abans que el grup dāinfants a
lāexterior per comprovar que les portes ja estan tancades a partir de les 12ā40.
⢠Control de les llistes dāassistĆØncia i nombre dāinfants a cĆ rrec
Les monitores i monitors passaran llista diĆ riament, seran responsables de tenir cura de lāestat de les llistes dāassistĆØncia, de comunicar a coordinació qualsevol incidĆØncia al respecte (nens que faltin, que sāhagin quedat a Ćŗltima hora... )
En els grups de primĆ ria aquesta llista la passaran els infants i les/els monitors/es la supervisaran i sāasseguraran que la tasca realitzada pels infants sigui correcte.
Anotaran el nĆŗmero dāinfants fixes i esporĆ dics a les graelles generals de lāentrada del menjador (protocol de seguretat) i cal que recordin en tot moment quants dāinfants tenen al seu cĆ rrec, aixĆ com recomptar els grup dāinfants al recollir-los a lāaula, al entrar al menjador i al final del migdia.
⢠TraspĆ s dāinformació
Abans de comenƧar a dinar a Infantil i al anar a recollir als infants a PrimĆ ria, els monitors i monitores informaran als infants del menĆŗ del dia i de les activitats que es realitzaran durant lāestona de lleure, aixĆ com altres informacions necessĆ ries.
LāEquip de mestres ha expressat la voluntat dāintervenir i coresponsabilitzar-se del temps del migdia i del menjador, aixĆ
doncs, els monitors i monitores procuraran mantenir una bona comunicació amb lāequip docent, compartint amb els tutors/es la tasca seguiment dels infants, tambĆ© les possibles incidĆØncies amb el grup o amb infants concrets. Ćs necessari que els monitors/es traspassin aquestes incidĆØncies a coordinació per tal que es pugui
informar al centre, lāAMPA i les famĆlies, en cas de ser necessari.
TambĆ© han dāatendre els pares i mares que aixĆ ho desitgin per tal de conĆØixer la valoració personal del monitor o monitora respecte els infants.
⢠Facilitar suport i materials als infants
Posar a lāabast dels infants el plats, gots i estris necessĆ ries per parat taula i donar suport als infants en aquesta tasca i dāaltres tasques comunitĆ ries, supervisar la gestió dāaquests materials i el seu bon Ćŗs.
⢠Durant el dinar
Ćs responsabilitat de les i els monitors/es portar el menjar del taulell de cuina a la taula i tenir cura de dietes, alĀ·lĆØrgies, intolerĆ ncies... durant el moment de lāĆ pat.
Cal respectar el ritme de cada infants i no fomentar cap tipus dāesperit competitiu, es procurarĆ no allargar innecessariament lāestona dāespera abans de comenƧar lāĆ pat i tampoc entre plat i plat i si hi ha lāoportunitat i/o la necessitat, els monitors han de seure amb els infants i parlar amb ells, establint un model i una dinĆ mica metodològica i educativa que Ć©s lāempremta de qualitat de lāescola i de lāEspai de Menjador.
Els infants colĀ·laboren en la neteja del menjador, tanmateix els monitors i monitores han de supervisar, transmetre hĆ bits de neteja i donar suport en aquesta tasca i netejar les taules i cadires que sāhan utilitzat o fer una segona escombrada si fos necessari.
⢠Al pati
Els monitors i monitores de lāEspai de Menjador mantindran lāorganització i dinĆ miques de pati i els acords presos per lāequip docent respecte aquest tema, considerant aquest temps i aquest espai com una oportunitat mĆ©s dāaprenentatge per als infants i per compartir amb ells. Els monitors no faran servir ulleres de sol, telĆØfons mòbils o qualsevol tipus dāelement o aparell que dificulti el contacte visual i personal amb els nens i nenes, durant aquest temps o en altres moments del temps de migdia i menjador.
⢠Tornada a la classe
A 3 ANYS: Quan faltin 15 minuts per les 15h els monitors i monitores portaran als infants a cada una de les classes on aniran al lavabo i es rentaran les mans. Els infants de tres anys que sāhagin embrutat mentre dormien seran canviats per les i els monitors de menjador.
A 4 i 5 ANYS : Quan faltin 30 minuts per les 15h els monitors i monitores , reuniran als infants, comprovaran que hi siguin tots
i portaran als infants a cada una de les classes, on dedicaran un espai de temps a la seva higiene personal i a la tornada a la calma per reincorporar-se a la classe.
Les monitores i monitores dels grups dāInfantil es quedaran a la classe fins que arribin les i els mestres
A PRIMĆRIA: Quan faltin 10 minuts per les 15n els monitors reuniran als infants en els diferents punts de trobada de cada
escoleta, comprovaran que hi siguin tots i els infants pujaran a la seva classe quan sāobrin les portes amb la resta de companys de lāescola.
⢠Reunions i documentació
Assistir amb puntualitat i participar activament a les reunions i sessions de treball, aportant propostes, coneixements i recursos, tambĆ© han de documentar les activitats i tallers que es realitzin, recollint-los en fitxes dāactivitats.
El contingut del treball que realitzen lāequip de monitoratge Ć©s plenament educatiu, i per tant, es fa necessĆ ria una acció coordinada i conjunta de les persones que atenen als infants i de la resta que tambĆ© estan vinculades a aquest temps, aixĆ doncs la coordinació ha de complir una missió educativa, de gestió i dinamització del grup de monitors, dāatenció a les famĆlies i de pont entre el tĆ ndem Escola-Comissió de Menjador i lāequip de monitors Ćs responsable dāorganitzar, motivar i orientar lāequip de monitors i promoure un sentiment de cooperació dins lāequip, procurant que tots els membres de lāequip participin en el desenvolupament del projecte i fomentar lāexperimentació, la innovació i lāĆŗs per part dels monitors i monitores, de recursos personals i que els motivin significativament, per compartir amb els infants en les diferents propostes dāactivitat, vetllant per que sāacompleixin els objectius que recull el Projecte Educatiu del Menjador i buscar assessorament en lāequip de mestres quan sigui necessari .
Ćs imprescindible que estigui present durant lāestona del migdia, a disposició de monitors i infants, colĀ·laborant activament en tots els processos de preparació, realització i avaluació de les tasques i activitats.
Atenció a les famĆlies: coordinació atendrĆ a les famĆlies diĆ riament a les 9 a 9ā30 del matĆ. En aquesta estona atendrĆ fonamentalment qüestions relacionades amb el dia a dia del menjador. Per altra banda la coordinació atendrĆ a les famĆlies sempre que sigui necessari. Per poder organitzar aquesta atenció caldrĆ demanar entrevista prĆØvia (la coordinació tindrĆ una hora a la setmana per dāatenció a les famĆlies si hi ha algun tema a tractar)
La Comissió de menjador tindrà un paper primordial en el
seguiment del servei, ja que seran els membres dāaquesta comissió, els que desenvoluparan aquesta tasca fonamental per tal que el menjador de lāescola tingui la qualitat alimentaria i pedagògica desitjable. La coordinació i la comissió de menjador es reuniran una hora cada dos mesos i sempre que sigui necessari es faran reunions extraordinĆ ries, tambĆ© podran participar dāaquestes reunions representants de lāequip de monitoratge (un/a representant dāInfantil i un/a representant de PrimĆ ria). En cas que passi algun incident o accident a lāestona del menjador (dinar i lleure) la coordinació informarĆ a la comissió de menjador i a lāAMPA.