COMPARTIM ESPAIS, COMPARTIM CULTURA

Comissió Comunitat i crèixer

Des de l’AFA Els Pinetons, un any més oferim, cada dimecres, un espai obert de conversa dirigit a famílies de la comunitat educativa de Ripollet que necessiten acompanyament per a millorar l’ús de la llengua catalana. Aquest projecte forma part del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) del nostre municipi i té com a objectiu principal donar resposta a una de les necessitats de la nostra societat, com és millorar la presència i l’ús social de la llengua catalana. 

 

Durant aquests tallers, es posa a l’abast de les persones participants diferents recursos educatius i estratègies de comunicació, en les quals es prioritza l'adquisició de vocabulari bàsic que els faciliti desenvolupar-se en el marc de la societat catalana, en la seva quotidianitat. Parlar amb el veïnat o amb els companys/es de feina, comunicar-se amb el professorat del centre educatiu on vans els fills i filles, explicar al personal sanitari com es troben, anar a fer la compra al mercat, mobilitzar-se amb el transport públic, saber el nom dels carrers o fer la matrícula de l’escola, són alguns dels exemples de situacions que dinamitzem a partir de diferents jocs de rol.

Per poder dur a terme les propostes, es tenen en compte diferents aspectes a valorar. Per una banda, es considera el nivell d’alfabetització de cadascuna de les persones del grup i quines nocions tenen sobre la llengua catalana, per tal de saber cap a on orientar les dinàmiques de treball. Per altra banda, es vetlla per generar un clima de confiança i seguretat, ja que per a nosaltres és primordial crear vincle i sentiment de grup per tal d’assolir els objectius del nostre projecte.

Des de la nostra petita finestra al món continuarem fent camí i treballant durant tot el curs per promoure la inclusió social, vetllar per una educació inclusiva i l’ús normalitzat de la llengua catalana en un marc multilingüe. Per aquest motiu, una vegada més, apostarem per la creació de dinàmiques innovadores i petites accions que ajudin a promoure la cohesió social, garantir la igualtat d’oportunitats i evitar qualsevol mena de desigualtat social.