RECOMANACIONS LITERÀRIES - DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER INFANTIL

Comissió Festes i solidaritat

EQUIP DE CUINA

El dia 15 de febrer es commemora el dia internacional de la lluita contra el càncer infantil. Per aquest motiu us hem volgut presentar una selecció de llibres a on els nens són els protagonistes... nens, nenes, joves, com tu, com els que saludes al patí de l’escola, amb qui jugues cada dia... nens que un dia la vida els hi canvia perquè es troben malament i els metges els hi diagnostiquen càncer sigui el tipus que sigui.

HISTÒRIES A ON ELS PROTAGONISTES TENEN CÀNCER.

PRIMÀRIA

¿Per què, Charlie Brown, per què? De Charles M.Schulz

Sou fans d’Snoopy? En aquest llibre coneixerem la Janice, una membre de la colla de l’Snoopy, que cau malalta de leucèmia. Els seus amics no saben com reaccionar ni com tractar-la. Al final, tots junts, ajuden la Janice a combatre la malaltia amb naturalitat i molta tendresa.

Voleu saber l’origen d’aquest llibre? Va ser una infermera d’un hospital d’Estats Units qui li va demanar a Schulz que l’escrigués.

Somiar unicorns de Lisa Aisato

La Vilja té càncer. I, tot i que quan estàs molt malalt et cau el món a sobre, a l’hospital poden passar coses meravelloses.

La gorra de Joaquim Carbó

Després de quatre mesos a l’hospital rebent el tractament contra el càncer que pateix, la Catalina torna a casa. Té moltes ganes de tornar a l’escola i retrobar-se amb els seus companys però el tractament li ha fet perdre els cabells i li preoocupa què en pensaran els seus amics.

El Bebé forçut : la sorprenent aventura d’un bebè imparable amb una força extraordinària. De Cinta Arribas

El bebè forçut i la seva mare, o en Gabriel i l’Almira. Les dues cares d’una mateixa moneda. D’una banda, les primeres passes al passadís de l’hospital, les natilles, les abraçades de les infermeres, les punxades. De l’altra, la incertesa, el somriure perenne perquè no es noti que et trenques per dins, el cansament i la por. Dues maneres d’explicar la lluita d’un imparable de tan sols un any contra la leucèmia infantil.
Una aventura que va començar quan no tocava, però que va canviar la vida d’aquest bebè forçut i la dels seus pares. Esperem poder contribuir a transmetre ni que sigui una mil·lèsima part de l’alegria, l’honestedat, la fortalesa i la valentia del bebè forçut i de tots els petits imparables que són als nostres hospitals.



Supermara, superheroïna a l’atac de Teresa Broseta

A l’hospital, Mara es mor d’avorriment. Ni tan sols la seua capa màgica, que té la força i l’estima de vint-i-cinc amics, aconsegueix animar-la. Però, fins que no tinga més defenses, els metges no la deixaran tornar a casa. Sort que, a l’hospital, coneixerà Òscar, que prompte es convertirà en un dels seus millors amics i l’ajudarà a millorar-se. Aquesta superheroïna pot amb tot!

SECUNDÀRIA

La nina que escupía fuego de Giulia Binando Mellis

Mina tiene once años y vivía en un pequeño pueblo del Piamonte con sus padres, su hermana pequeña Olivia, un gato decrépito y varios caballos imaginarios. Ahora, con un cáncer agresivo diagnosticado, su casa es un hospital pediátrico en Turín. Al principio, está demasiado cansada y confundida para hacer amigos allí, pero entonces llega Lorenzo. Tiene la edad de Mina y está furioso. Juntos, liberan su rabia y usan su imaginación como un arma mágica: un dragón, una espada e incluso idean un plan para escaparse del hospital, o al menos intentarlo. Con el tiempo, Mina mejora y puede ir a casa más a menudo. Sin embargo, Lorenzo aunque recibe un trasplante de médula, sigue empeorando. Para decir adiós, Mina tendrá que engatusar a todo el mundo y embarcarse en una última gran aventura.

Maneres de viure per sempre de Sally Nicholls

A en Sam li agradaria ser un científic famós, batre un rècord mundial, mirar pel·lícules de terror o arribar a l’adolescència; però no té gaires esperances d’aconseguir fer realitat els seus somnis, ja que pateix leucèmia i els tractaments no aconsegueixen aturar la malaltia. Poc s’imagina que, amb l’ajuda d’amics i família, aconseguirà arreplegar un grapat de moments memorables. Junt amb d’altres, no tan plaents, els anirà plasmant en aquest diari que, tot i ser una obra de ficció, arriba al lector amb tot el seu realisme i el fa emocionar-se, riure, plorar… viure, al cap i a la fi, amb el protagonista i narrador, centre absolut del llibre que ens ocupa. Un llibre que molts diran que no és gens original, que busca la llàgrima fàcil, fins i tot que és previsible, però que no té por de parlar obertament de la mort i dels sentiments que provoca en tots aquells que s’hi han d’enfrontar. 

Mil pájaros de papel: la història de Sadako Sasaki. De Takayuki Ishii

Diez años después de que la bomba atómica cayera en Hiroshima, la joven Sadako Sasaki murió de una leucemia provocada por este desastre humanitario. Sin perder la determinación que la caracterizó durante su vida, Sadako se propuso hacer mil pájaros de origami con la esperanza de que, como cuenta la leyenda, los dioses la sanasen. Sus familiares y amigos la acompañaron en una carrera contra el tiempo que los unió todavía más.

Bajo la misma estrella de John Green

A Hazel y a Gus les gustaría tener vidas más corrientes. Algunos dirían que no han nacido con estrella, que su mundo es injusto. Hazel y Gus son solo adolescentes, pero si algo les ha enseñado el cáncer que ambos padecen es que no hay tiempo para lamentaciones, porque, nos guste o no, solo existe el hoy y el ahora. Y por ello, con la intención de hacer realidad el mayor deseo de Hazel -conocer a su escritor favorito-, cruzarán juntos el Atlántico para vivir una aventura contrarreloj, tan catártica como desgarradora. Destino: Amsterdam, el lugar donde reside el enigmático y malhumorado escritor, la única persona que tal vez pueda ayudarles a ordenar las piezas del enorme puzle del que forman parte…

Algunes princeses són de plom de Núria Segarra Rodríguez

La protagonista, la «princesa» de la família, veu el seu futur truncat per la leucèmia, detectada en un estadi incipient. La novel·la, autobiogràfica, narra com va superar la malaltia, tot i els entrebancs, la desesperació, la por i el terrible tractament, gràcies a la seva resiliència, i també amb l’ajut d’un inestimable «príncep verd» que ha sabut fer-li costat.

CÒMICS A ON ELS PROTAGONISTES TENEN CÀNCER

PRIMÀRIA

Zita, cabeza de seda : Pequeño corazón fràgil de Serge Ernst

Zita es una niña que conoce la realidad de vivir en un hospital debido a un cáncer. Transmite solidaridad, ilusión y empatia. Esta llena de iniciativa personal y afán de superación para vencer las dificultades. Con sentido del humor y ternura acepta la realidad que le ha tocado vivir pese a la adversidad. Es un ejemplo de como el ayudar a otras personas cercanas, que en algunos momentos carecen de fuerza para continuar, nos produce satisfacción al compartir los progresos alcanzados. Zita nos muestra el coraje para seguir luchando por lo que realmente importa, que no es otra cosa que hacer felices a las personas que nos rodean y a las que amamos.

SECUNDÀRIA

17: vivir, revivir, sobrevivir d’Aleix Santaló

¿Puede tratarse el tema del cáncer en un cómic? La respuesta es sí y la mejor muestra nos la ofrece Alex Santaló en su cómic biográfico, pues al dibujante le detectaron en su adolescencia un tumor y otro diferente 17 años después. Ambos los superó con ayuda de los cómics, la ciencia ficción y la música, unas pasiones que junto a los amigos y la familia le permitieron ganar ese pulso a la muerte.

HISTÒRIES PERSONALS O BASADES EN FETS REALS

PRIMÀRIA

La vida fantàstica : lliçons de vida d’un nen amb càncer. De Dídac Bautista Torguet

La valentia i els somnis d’un nen que lluita contra el càncer.

SECUNDÀRIA

Mis ganas ganan de Elena Huelva

La historia de Elena Huelva en papel: una vida de lucha y superación basada en hechos reales. ¿Alguna vez has escuchado cómo resuena en tu cabeza la palabra «cáncer»? El cáncer tiene algo curioso y es que todos pensamos que es de los demás. Hasta que te llega a ti, y entonces resuena demasiado fuerte, como un pitido lejano pero incesante, de esos que, una vez empiezan, ya no puedes dejar de oír. Esa fue un poco la sensación que tuvo Elena, una chica joven, vital y con una actitud siempre positiva cuando le diagnosticaron cáncer. Pero ella, lejos de venirse abajo, decidió que la vida está para vivirla y empezó a combatir su enfermedad con uñas y dientes para ganar la batalla. A día de hoy sigue luchando y con la sonrisa todavía más grande. Entre tus manos tienes su historia para seguir la realidad y el día a día en el hospital y en el proceso de la enfermedad. Porque como ella misma dice, sus ganas ganan y ella puede con todo.