ELS ESPORTS

Equip de Grans

EQUIP DE CUINA

Els infants de grans durant aquest curs han gaudit de l'estona de pati practicant diferents esports, un d'ells el ping-pong. Amb el ping-pong no només fem esport i ens divertim, sinó que també ens permet observar de manera grupal i de manera individual als infants. Això ens facilita detectar dinàmiques, rols, conflictes i poder fer-hi front, si així ho requereix. Amb el ping-pong treballem tant el cos i la part física, com la part emocional i social, aspectes importants per al desenvolupament dels infants.

És habitual veure empipaments i ràbia, per acceptar eliminacions, rebre jugades injustes, patir trampes o faltes de respecte o fins i tot no voler compartir les taules que hi ha. Són bons moments per treballar el respecte, l'empatia, la frustració o la gestió de les emocions.

Aquesta estona també nodreix relacions entre companys de diversos cursos. Els joves de l'ESO demanen torn de taula quan surten d'haver dinat, i els companys de 4t, 5è i 6è comparteixen taules.

Compartir les taules fa que s'hagin d'establir pactes de convivència com podria ser el rotament de taules, l'ordre de participació en la partida, la reserva de places o la delimitació i acceptació de les regles del joc. Aquest ha sigut el cas dels companys i les companyes de Pegàs de 5è d'Aire.

Hi ha un grup dins d'aquesta classe que té moltíssima afició a jugar-hi. Juguen al que s'anomena el "Rondo" que consisteix a jugar tots alhora fent voltes a la taula.

Primer hi jugaven cada dia, totes les estones possibles, però en haver-hi conflictes, vam pactar reduir les sessions i vam decidir dos dies per a jugar-hi, el dilluns i el dijous. La resta de dies són genials per fer altres coses, i diversificar el joc.

Com que jugar al Rondo també causava molts conflictes dins d'aquest grup, ells mateixos van decidir crear unes normes internes. Aquestes pautes es van decidir per assemblea, i es va el·laborar un cartell per a recordar-les. Són les següents:

Les regles s'han de seguir per tots els jugadors de la partida, i s'apliquen sobre les regles bàsiques del Rondo.

Al cap d'un temps, aquest reglament es va modificar per motius d'eficiència i actualment s'han anul·lat les normes 7, 9 i 10. És a dir, no hi ha vides i no cal que el "saque" sigui en diagonal.

Haver creat ells mateixos aquest reglament, fa que tinguin compromís en seguir-lo i fomenta la cohesió entre ells. Així i tot, els conflictes continuen existint, però són un grup que habitualment els resolen de manera autònoma, com en aquest cas, que van decidir crear aquest reglament, per a tenir una bona convivència i poder jugar plegats.

 

Va bé, hi han conflictes, com “lo de les llistes” ( l’ordre de participació), o com quan eliminen a algú, que la gent s’enfada i diu que no” – Pol

 

Quan hi ha problemes els resolem parlant, sino busquem a “la moni”” – Heison