QUART I CINQUÈ AL TEMPS DE MIGDIA

Equip de Grans

Hem començat el curs a l’espai de migdia amb molta motivació, ganes de compartir, gaudir i aprendre. Ha estat un inici amb noves adaptacions pel que fa a l’organització de grups, espais i dinàmiques del servei de menjador amb la finalitat d’incorporar canvis i millores que facilitin el funcionament d’aquest i, per tant, ha estat necessari plantejar i proposar diferents estratègies que vetllin per garantir un servei de qualitat a la nostra comunitat.

 

Considerem aquest espai com una oportunitat més per fomentar l’autonomia, el compromís, la responsabilitat i la participació de l’infant amb l’objectiu d’aconseguir que ell sigui el protagonista de les seves accions, però tenint en compte que l’adult estarà present com a referent per a acompanyar-lo, guiar-lo i donar-li suport sempre que ho necessiti. A més, una de les principals finalitats és ajudar a fer que l’infant assoleixi bons hàbits d’higiene i desenvolupi habilitats que li afavoriran en el seu creixement personal, tant en el present com en un futur. Així doncs, per fer possibles aquests propòsits cal una organització i gestió de l’espai, on es requereix la participació activa de l’infant en diferents tasques que formen part del dia a dia. 

Pel que fa a la gestió del primer torn del menjador de grans, del qual formen part els nens i nenes de 4t i 5è de primària, és a dir, els grups de Cumulonimbus, Amazònia, Posidònia, Atlàntida, Himàlaia i Pegàs, és necessària una preparació i adequació de l’espai abans de començar l’àpat. Per aquest motiu, un membre de cada grup se situa a la porta i posa el sabó als companys i companyes de manera que una vegada s’han rentat les mans, i seguint un ordre, cadascú agafa els seus estris (plat, got, coberts i gerres) i pot anar a seure a taula. Un cop tothom està assegut es recorda el menú del dia i s’ofereix el primer plat a taula; seguidament, el segon, al punt de servei i, per últim, les postres.

 

Per tal de fomentar l’autonomia dels nens i nenes, els monitors i monitores facilitem les eines per a servir-se i la informació i orientació pertinent de les quantitats adequades, ajudem i acompanyem, però ells/es s’escudellen sols i s’autogestionen la quantitat que es menjaran. D’aquesta manera aprendran a fer-se responsables de la seva pròpia alimentació i mitjançant l’autoconeixement sobre què els agrada més o menys, podran regular les quantitats que es posen al plat amb l’objectiu d’alimentar-se, però prenent consciència del no malbaratament alimentari.

 

A mesura que acaben el dinar (cadascú al seu ritme) cada infant recull el seu plat, got i coberts i es renta les dents. No obstant això, pel que fa a la neteja de taules i escombrar el terra, quatre persones de cada grup classe s’encarreguen de fer aquestes tasques un cop tothom ha finalitzat l’àpat. L’objectiu és que nens i nenes es corresponsabilitzin de la cura i neteja dels espais comuns, però centrant-se a fer-ho des del respecte, fent-se responsables sobre com els agradaria trobar-se l’espai quan arriben i empatitzant amb el company/a que li toca fer aquesta funció aquell dia. 

En definitiva, treballem diàriament per fer possible que els infants puguin ser protagonistes actius durant l'àpat i que arribin a percebre aquest espai com un moment de relació i convivència amb companys i companyes en un ambient agradable. En poques paraules, construir junts, aprendre a ser, conèixer, viure, conviure en comunitat, entre d’altres, són els eixos que formen part de la nostra quotidianitat dins l’espai de migdia.